ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια συνήθεια μειώνει την αυτοεκτίμησή σου;

Μήπως έχεις πέσει και εσύ σε αυτή τη παγίδα;
Γράφει η MATINA KONTOY
Ποια συνήθεια μειώνει την αυτοεκτίμησή σου;
Photo by IrynaKhabliuk at envato.com

Οι σκέψεις που κάνουμε καθημερινά, καθώς και ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητά μας μπορεί να έχει αντίκτυπο μεταξύ άλλων και στην αυτοεκτίμησή μας. Εάν φέτος έχεις στόχο να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σου και να βελτιώσεις την προσωπική σου ζωή, τότε σίγουρα χρειάζεται να εντοπίσεις τις κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την αυτοεκτίμησή σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μήπως έχεις ανάγκη να ευχαριστείς πρώτα τους άλλους και όχι εσένα;

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια στους άλλους. Αυτό άλλωστε είναι ένα αρκετά πολύτιμο χαρακτηριστικό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτό το κάνουμε γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε και να θέσουμε όρια στους άλλους. Έτσι καταλήγουμε, πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε, να προσπαθούμε συνεχώς να ευχαριστήσουμε τους άλλους, για να μην τους απογοητεύσουμε.

Η ανάγκη πολλών ανθρώπων να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης. Πιστεύουν ενδόμυχα ότι αν είναι τόσο δεκτικοί σε όλα, θα νιώσουν αποδεκτοί. Οι περισσότεροι μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη. Μάλιστα, όταν προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αρνηθούν χάρη σε κάποιον, σκέφτονται ότι δε θέλουν να είναι εγωιστές, αλλά θέλουν να είναι μόνο καλοί άνθρωποι. Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται, γεγονός το οποίο προκαλεί αρκετά προβλήματα στη λειτουργικότητά τους και αργά ή γρήγορα θα είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την τάση σου να θες να ευχαριστείς υπερβολικά τους άλλους;

Σε απασχολεί η γνώμη των άλλων;

Η ανασφάλεια ότι μας κρίνουν οι άλλοι μας ωθεί στο να χάνουμε ώρες από τη ζωή μας υιοθετώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ώστε να γινόμαστε αρεστοί από εκείνους που εν τέλει θα μας κρίνουν και σχολιάσουν ασχέτως, αν τους αρέσουμε ή όχι. 
Αρχικά, μάθε να λες όχι σε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια, έκφρασε την άποψή σου και τα συναισθήματά σου. Κάθε βήμα που κάνεις θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις  μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βασικότερο όμως για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά είναι να καλλιεργήσεις την πίστη στον εαυτό σου, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σου. Να μάθεις να έχεις επαφή, να αναγνωρίζεις  τις δικές σου πραγματικές ανάγκες, να ζητάς αυτό που θες, να βάζεις σωστά όρια.
Αν δυσκολεύεσαι πολύ να ξεφύγεις από αυτή τη συμπεριφορά, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις την ψυχική δύναμη που χρειάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις.

Θέλεις να αρέσεις σε όλους;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να τους κάνεις όλους χαρούμενους, ούτε να ευχαριστείς τους πάντες συνέχεια. Αντίθετα, δώσε προτεραιότητα στις δικές σου επιθυμίες, γνώμες και αποφάσεις και κυρίως στην δική σου ευημερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 107 / position2: 1108
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb