THINK

Το Deepfake ποpνό αυξάνεται, και οι γυναίκες είναι ο στόχος

Πάνω από το 90% όλων των deepfakes στο διαδίκτυο είναι μη συναινετικά πορνογραφικά κλιπ που στοχεύουν γυναίκες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 18, 2023
Το Deepfake ποpνό αυξάνεται, και οι γυναίκες είναι ο στόχος

Υπάρχουν πάνω από 57 εκατομμύρια επισκέψεις για «deepfake porn» μόνο στο Google - Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει τον έλεγχο; Και, αν ναι, τι μπορεί να γίνει για να το σταματήσει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O όρος «deepfake» (και ο θολός υπόκοσμος του) είναι ακόμα σχετικά άγνωστος.

Μόνο το 39% των αναγνωστών του Cosmopolitan σε έρευνα, δήλωσε ότι γνώριζε τη λέξη «deepfake»  (προέρχεται από έναν συνδυασμό «deep learning» – τον τύπο του προγραμματισμού AI που χρησιμοποιείται – και «fake»).

Η τεχνολογία πίσω από τα deepfakes, τα Generative Adversarial Networks (GANs), είναι ένα μοντέλο δύο μερών: υπάρχει μια γεννήτρια (η οποία δημιουργεί το περιεχόμενο αφού μελετήσει παρόμοιες εικόνες, ήχο ή βίντεο) και το διακριτικό (που ελέγχει αν το νέο περιεχόμενο περνά ως νόμιμο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκεφτείτε το σαν ένας έφηβος που πλαστογραφεί μια ψεύτικη ταυτότητα και προσπαθεί να περάσει από κάποιο μέρος στο οποίο έχει όριο ηλικίας. Εάν απορριφθεί η ταυτότητά του, τόσο πιο σκληρά εργάζεται ο έφηβος στην πλαστογραφία. Τα GAN έχουν επαινεθεί για τις απίστευτες εξελίξεις στον κινηματογράφο, την υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία (τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό βασίζονται σε αυτό) – αλλά δυστυχώς, στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για κακό παρά για καλό.

Πριν από πέντε χρόνια, στα τέλη του 2017, κάτι ύπουλο παρασκευαζόταν στα πιο σκοτεινά βάθη των δημοφιλών χώρων συνομιλίας. Οι χρήστες του Reddit άρχισαν να επεξεργάζονται πρόσωπα διασήμων σε μαζική κλίμακα, χρησιμοποιώντας λογισμικό deepfake για να συνδυάσουν ασυνήθιστες εικόνες από το κόκκινο χαλί ή δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ποpνογραφικό υλικό.

Οι χρήστες μοιράζονταν τις μεθόδους τους για τη δημιουργία σeξουαλικού υλικού, και εξελίσσονταν όλοι μαζί . Αυτή η νέα ροή πορνό χαροποίησε τη συγκεκριμένη γωνιά του Διαδικτύου, καθώς θαύμαζε πόσο ρεαλιστικά ήταν τα βίντεο (χάρη στο ότι υπήρχε μια πληθώρα μέσων των επιλεγμένων διασημοτήτων τους διαθέσιμα για μελέτη στο λογισμικό). Άπειρες φωτογραφίες διαθέσιμες για όλους!

Έρευνα που διεξήχθη το 2018 από την εταιρεία ανίχνευσης απάτης Sensity AI διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% όλων των deepfakes στο διαδίκτυο είναι μη συναινετικά πορνογραφικά κλιπ που στοχεύουν γυναίκες – και προέβλεψε ότι ο αριθμός θα διπλασιαζόταν κάθε έξι μήνες.

Fast forward τέσσερα χρόνια και αυτή η προφητεία έγινε πραγματικότητα. Υπάρχουν πάνω από 57 εκατομμύρια επισκέψεις για «deepfake porn» μόνο στο Google [τη στιγμή που γράφεται το άρθρο]. Το ενδιαφέρον αναζήτησης έχει αυξηθεί κατά 31% το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.  

Οι ειδικοί της Europol εκτιμούν ότι έως το 2026, το 90% όλων των μέσων που καταναλώνουμε μπορεί να παράγονται με AI. Είναι δύσκολο ωστόσο για τους ιστότοπους να παρακολουθούν όλο το περιεχόμενο – και ακόμη και όταν οι εικόνες αφαιρούνται αμέσως, υπάρχει ακόμα κάθε πιθανότητα να έχουν κοινοποιηθεί κι αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
9 / position1: 79 / position2: 585
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb