ΠΡΟΣΩΠΑ

Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Οι σουφραζέτες χρειαζόντουσαν βοήθεια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΝΟE 29, 2022
Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Ήταν η πρώτη Βρετανίδα δασκάλα ζίουζίτσου και μία από τις πρώτες γυναίκες δασκάλες πολεμικών τεχνών στον δυτικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν οι Βρετανίδες βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους για να απαιτήσουν την ψήφο, ήξεραν ότι υπήρχε αντίθεση και εμπόδια, αλλά δεν συνειδητοποιούσαν πόσο βίαιοι θα γίνονταν οι αντίπαλοί τους.

Γυναίκες που συμμετείχαν σε πορείες και συγκεντρώσεις ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από απλό κόσμο και μερικές φορές από την αστυνομία. Οι άντρες τους πετούσαν επίσης σάπια αυγά και χαλασμένα φρούτα και λαχανικά στις σουφραζέτες, που συχνά φορούσαν μακριά λευκά φορέματα. Καθώς η βία κλιμακωνόταν, οι σουφραζέτες συνελήφθησαν και ταΐζονταν με το ζόρι εάν έκαναν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείρισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες ήξεραν ότι έπρεπε να αντεπιτεθούν. Απευθύνθηκαν στην Edith Garrud (1872-1971) για να τους διδάξει αυτοάμυνα.

Η Edith και ο σύζυγός της, William, διατηρούσαν ένα στούντιο πυγμαχίας και πολεμικών τεχνών στο Ανατολικό Λονδίνο.

Η Edith, μια μικροσκοπική γυναίκα δίδαξε την ιαπωνική τέχνη του ζίουζίτσου.

Οι σουφραζέτες έμαθαν τις πολεμικές τέχνες από την Edith και όπου μπορούσαν να αμυνθούν καλύτερα στις επιθέσεις. Καθώς διαδόθηκε η είδηση, πολλά μέλη της Κοινωνικής και Πολιτικής Ένωσης Γυναικών (WSPU) άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα και μέχρι το 1910 το στούντιο έγινε η βάση για το κίνημα.

Η αρχηγός του WSPU, Emmeline Pankhurst, ήταν στόχος της αστυνομίας και των ακτιβιστών κατά της ψηφοφορίας. Μια ομάδα 30 εκπαιδευμένων γυναικών που αυτοαποκαλούνταν «Σωματοφύλακες» ανέλαβαν την ευθύνη να αποτρέψουν το πλήθος στο Πάνκχερστ. Ο Τύπος τις ονόμασε «Οι Αμαζόνες του Πάνκχερστ». 

Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η δραστηριότητα του δικαιώματος ψήφου μειώθηκε, η ομάδα διαλύθηκε. Η Edith και ο σύζυγός της αποσύρθηκαν και έκλεισαν το στούντιο πολεμικών τεχνών το 1925. Αλλά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 94 ετών, έδειξε ότι είχε ακόμα μέσα της μια επαναστάτρια... όταν σε μια συνέντευξή της είπε πως είναι πάντα έτοιμη για έναν καλό αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
9 / position1: 196 / position2: 778
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb