THINK

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για κάθε γυναίκα που μεγαλώνει παιδί μόνη της

Το να είσαι γονιός είναι σίγουρα δύσκολο και ειδικά όταν μεγαλώνεις το παιδί μόνη σου, γίνεται ακόμα δυσκολότερο
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για κάθε γυναίκα που μεγαλώνει παιδί μόνη της
Photo by Ana Tablas on Unsplash

Στη δική μας χώρα, το να είσαι single mother ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα ενώ για βοήθεια του κράτους (πάσης φύσεως) ...ούτε λόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν άραγε κράτη που να βοηθούν τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά; Κι όμως, υπάρχουν κι αν είσαι μητέρα κι έχεις σκοπό να μεταναστεύσεις για να βρεις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ίσως θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά και να σκεφτείς τις παρακάτω επιλογές.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με σταθερή, ισχυρή απόδοση σε όλες τις διαστάσεις της υγείας και της ευημερίας της μητέρας και του παιδιού. Η μόνη χώρα που το πράττει, η Νορβηγία κατατάσσεται στις 12 πρώτες θέσεις και στους πέντε δείκτες με ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στο χαμηλό 2,8 ανά 1.000 γεννήσεις και ποσοστό μητρικών θανάτων μόλις 1 στις 15.000. Επιπλέον, σχεδόν κάθε παιδί της Νορβηγίας απολαμβάνει άριστο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία έρχεται στη δεύτερη θέση, αφού το κοινοβούλιο της Φινλανδίας είναι 43 τοις εκατό γυναίκες, με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας κάτω των 5 ετών (2,6 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων γεννήσεων) και ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο μητρικού θανάτου κατά τη διάρκεια της ζωής (1 στις 15.100).

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ακριβώς μετά από τη Φινλανδία στην τρίτη θέση του Δείκτη, η εθνική κυβέρνηση της Ισλανδίας έχει 41,3 τοις εκατό συμμετοχή γυναικών και χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας κάτω των 5 ετών. Μόλις 1 στα 476 παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν την ηλικία των πέντε ετών, σε σύγκριση με το ποσοστό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Τσαντ και της Σομαλίας με 1 στα 7.

ΔΑΝΙΑ

Με το υψηλό κρατικό εισόδημα (σχεδόν 62.000 δολάρια κατά κεφαλήν), η Δανία έχει επίσης το όγδοο χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας από 25 πρωτεύουσες υψηλού εισοδήματος και ένα κοινοβούλιο με 38 τοις εκατό γυναίκες, καθιστώντας την τον τέλειο αποδέκτη της τέταρτης θέσης στη λίστα.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η πόλη της Στοκχόλμης είναι πλέον ένα από τα καλύτερα μέρη για να είσαι μητέρα και μεγαλώνεις ένα παιδί. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι: Ένα ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας άνω των 200 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις μάστιζε την πρωτεύουσα της πόλης το 1900. Σήμερα, η χώρα βιώνει 3 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, χάρη στις δωρεάν υπηρεσίες υγείας μητέρας και παιδιού, την οικονομική υποστήριξη σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και γενικές μεταρρυθμίσεις πρόνοιας και στέγασης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η χώρα διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό σύστημα, το κοινοβούλιο καταλαμβάνεται κατά 36,9 τοις εκατό από γυναίκες και ένα σχετικά χαμηλό (ένα στα 10.700) ποσοστό μητρικών θανάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb