THINK

Γαλλίδες ηθοποιοί κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο της Mahsa Amini

Ποιες διάσημες γυναίκες συμμετέχουν στην καμπάνια #HairforFreedom
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Γαλλίδες ηθοποιοί κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο της Mahsa Amini

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερες από 50 Γαλλίδες καλλιτέχνες από τον κόσμο του κινηματογράφου και της μουσικής έκοψαν συμβολικά τα μαλλιά τους σε ένα βίντεο καμπάνια που δηλώνει υποστήριξη στις συνεχείς διαδηλώσεις στο Ιράν, στις οποίες ζητείται περισσότερη ελευθερία για τις γυναίκες μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Οι Γαλλίδες ηθοποιοί Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert και Alexandra Lamy ήταν μερικές μεταξύ εκείνων που μοιράστηκαν φωτογραφίες τους να κόβουν τα μαλλιά τους.

View this post on Instagram

A post shared by Sœurs Jumelles (@soeursjumelles)

Υπενθυμίζουμε ότι, η Mahsa Amini πέθανε ενώ τελούταν υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη επειδή δε φορούσε σωστά το χιτζάμπ της σύμφωνα με τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους της χώρας και επέτρεψε σε μερικές τούφες μαλλιών να εξέχουν.

Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά αυτόπτες μάρτυρες και άτομα που κρατήθηκαν μαζί με τη νεαρή γυναίκα είπαν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κόβουν τα μαλλιά τους και δημοσιεύουν την πράξη στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ιρανές γυναίκες. Το βίντεο, με hashtag #HairForFreedom, δημοσιεύτηκε στο Instagram νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

View this post on Instagram

A post shared by SOUTIEN FEMMES IRAN (@soutienfemmesiran)

Η Binoche ξεκινά το βίντεο, κρατώντας τα μαλλιά της ψηλά και μετά κουρεύοντας ένα μεγάλο κομμάτι, δηλώνοντας "For Freedom" στα αγγλικά. Μια περσική εκδοχή του ιταλικού αντιφασιστικού τραγουδιού της αντίστασης «Bella Ciao» από την Ιρανή καλλιτέχνη Gandom, που έγινε viral την περασμένη εβδομάδα, παίζει στο background.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο τελειώνει με μια εικόνα της Γαλλο-Ιρανής καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας Marjane Satrapi, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στο βραβευμένο graphic novel και τη διασκευή μεγάλου μήκους Persepolis.

«Από τον θάνατο του Mahsa στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, υπό την ηγεσία των γυναικών, διαμαρτύρεται με κίνδυνο της ζωής του. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν μόνο στην πρόσβαση στις πιο ουσιαστικές ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες, ζητούν τη στήριξή μας», αναφέρεται σε δήλωση που συνόδευε το βίντεο. «Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους μας υποχρεώνουν να δράσουμε. Είναι αδύνατο να μην καταγγείλει ξανά και ξανά αυτή τη φοβερή καταστολή. Έχουν σημειωθεί δεκάδες θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται ήδη παράνομα και πολύ συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε να απαντήσουμε στο κάλεσμα για συμπαράσταση».

Η πρωτοβουλία υποκινήθηκε από τον διεθνή δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Richard Sedillot, σε συνεργασία με τους κορυφαίους Γάλλους δικηγόρους Julie Couturier και Christiane Feral Schuhl. Την καμπάνια βίντεο ακολουθεί μια ανοιχτή επιστολή την Τρίτη που υπογράφεται από περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες από τον κόσμο του γαλλικού κινηματογράφου που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν οι σκηνοθέτες Catherine Corsini, Alice Diop, Audrey Diwan, Julia Ducournau, Eva Husson, Alice Winocour, Rebecca Zlotowski, Jacques Audiard, Nicolas Bedos, Bertrand Bonello, Dany Boon καθώς και εκπρόσωπος των Καννών, ο γενικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας Thierry Frémahi και οι Hengameh Panahi, Vincent Maraval και Alexandre Mallet-Guy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 2711 / position2: 5363
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb