THINK

Persepolis: Η εμβληματική ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

Ο βίαιος και άδικος θάνατος της Mahsa Amini μας φέρνει στο μυαλό την ιστορία της Marjane Satrapi
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Persepolis: Η εμβληματική ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή το άδικο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini  θυμόμαστε την ιστορία της Marjane Satrapi

Εδώ και μερικές ημέρες, το Ιράν "φλέγεται" από τις πορείες και την επανάσταση που έχει προκαλέσει ο άδικος θάνατος μιας 22χρονης κοπέλας, κουρδικής καταγωγής, της Mahsa Amini. Η Mahsa Amini συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου, επειδή δε φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της και φαίνονταν τα μαλλιά της μέσα από αυτήν.

Αυτή η εξωφρενική βιαιότητα έγινε το έναυσμα για μια σειρά από πορείες που έχουν ήδη αιματοβαφτεί, αλλά και ενέργειες από τις γυναίκες του Ιράν (και από όλο τον υπόλοιπο κόσμο), όπως το να κόψουν σε live μετάδοση τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτηρίας. 

Αυτό που γίνεται τώρα στο Ιράν, μας θυμίζει την εμβληματική ταινία, "Persepolis". Η είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Marjane Satrapi, η οποία μιλάει για το πώς μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Η Marjane Satrapi, αφηγείται την καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, την εντυπωσιακή αντίθεση δημόσιου και ιδιωτικού βίου, την πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία κι όλα αυτά ... δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα. 

“For a revolution to succeed, the entire population must support it.”                               ― Marjane Satrapi, Persepolis: The Story of a Childhood

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
2 / position1: 419 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb