THINK

Μπορείς να βρεις τη μόνη γυναίκα στη φωτογραφία της NASA με τους εκατοντάδες άντρες;

Eκατοντάδες άνδρες και μόνο μια γυναίκα στη φωτογραφία της NASA στην εκτόξευση του Αpollo 11, η Joann Morgan
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Μπορείς να βρεις τη μόνη γυναίκα στη φωτογραφία της NASA με τους εκατοντάδες άντρες;

Μια διάσημη φωτογραφία δείχνει το δωμάτιο ελέγχου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι την ημέρα της ιστορικής εκτόξευσης του Apollo 11 γεμάτο με εκατοντάδες άνδρες με λευκά πουκάμισα και στενές μαύρες γραβάτες, και, μεταξύ αυτών, μια γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς το Apollo 11 ξεκίνησε την πτήση του προς το φεγγάρι στις 16 Ιουλίου 1969, η 28χρονη ελεγκτής οργάνων Joann Hardin Morgan έγινε η πρώτη γυναίκα που επιτρέπεται ποτέ στην αίθουσα εκτόξευσης, η οποία είναι κλειδωμένη πριν από μια διαστημική πτήση.

Η Morgan, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, θα συνέχιζε να έχει μια καριέρα 40 ετών στη NASA. Ενώ αντιμετώπισε προκλήσεις στην πορεία, συμπεριλαμβανομένου ότι ήταν «η μόνη γυναίκα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» και πέρασε τα πρώτα 15 χρόνια εργασίας «σε ένα κτίριο όπου δεν υπήρχε χώρος ανάπαυσης γυναικών», η Morgan λέει ότι «είχα τέτοια πάθος που υπερίσχυε οτιδήποτε άλλο, τις μοναχικές στιγμές, τα μικρά αρνητικά συμβάντα. Ήταν σαν τσίμπημα κουνουπιού. Απλώς το δέχεσαι και συνεχίζεις».

Γεννημένη στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα το 1940, η Morgan θέλησε να ακολουθήσει μια καριέρα στην εξερεύνηση του διαστήματος όταν είδε την απογείωση του Explorer-1, του πρώτου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ως παιδί που του άρεσαν τα μαθηματικά και οι επιστήμες, σκέφτηκα: «Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζω», θυμάται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σταδιοδρομία ξεκίνησε με πρακτική άσκηση σε ηλικία 17 ετών στην Υπηρεσία Βαλλιστικών Πυραύλων του Στρατού των ΗΠΑ στο σταθμό Πολεμικής Αεροπορίας του Cape Canaveral. Αφού απέκτησε πτυχίο στα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πήγε να εργαστεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μηχανικός αεροδιαστημικής το 1963.

Ενώ η Morgan είχε δουλέψει σε όλες τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του Apollo ως κατώτερος ελεγκτής, δεν της είχαν επιτραπεί ποτέ να μπει στην αίθουσα βολής κατά τη φάση της απογείωσης. Λίγο πριν την κυκλοφορία του Apollo 11, έλαβε προαγωγή σε ανώτερο ελεγκτή και το αφεντικό της ήθελε να είναι στην κονσόλα για την κυκλοφορία.

Όπως έμαθε αργότερα και αφηγήθηκε σε μια συνέντευξη: «Ο προϊστάμενός μου είχε μιλήσει με τον διευθυντή των συστημάτων πληροφοριών... και είπε, "Με εκείνη δίνονται σαφείς πληροφορίες για το πώς πάνε τα πράγματα. Είναι επίσης πολύ πειθαρχημένη"».

Η Morgan εργάστηκε σε μια ποικιλία έργων στη NASA, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αλγορίθμων για μια τροχιά αποστολής στον Άρη. Έλαβε επίσης μια υποτροφία Sloan, η οποία της επέτρεψε να αποκτήσει μεταπτυχιακό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν διοικητικό ρόλο στη NASA. Έγινε Προϊσταμένη του Τμήματος Υπηρεσιών Υπολογιστών το 1979, και έγινε η πρώτη γυναίκα ανώτερο στέλεχος στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ενώ η καριέρα της στη NASA διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια, εξακολουθεί να θυμάται εκείνη την πρωτοποριακή μέρα!

«Ο σύζυγός μου και εγώ πήραμε ένα μπουκάλι σαμπάνια και ανοίξαμε την τηλεόραση. Αφού παρακολουθήσαμε την προσγείωση, ο σύζυγός μου πλησίασε και είπε, "Αγάπη μου, θα μπεις στα βιβλία της ιστορίας"».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 800 / position2: 1156
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb