ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τοξικοί άνθρωποι που μπορεί να βρεις στο δρόμο σου, σύμφωνα με μια ψυχολόγο

Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο, είτε για το σύντροφό σας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τοξικοί άνθρωποι που μπορεί να βρεις στο δρόμο σου, σύμφωνα με μια ψυχολόγο
Photo by Вальдемар from Pexels

Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο που σας κάνει να μαντέψετε τον εαυτό σας στο χώρο εργασίας, είτε σας χειραγωγούν ανεπαίσθητα σε μια σχέση είτε το βιώνετε μεταξύ φίλων και οικογένειας, το gaslighting μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άτομο που εξερευνά τους διαφορετικούς τύπους gaslighting είναι η ψυχολόγος Stephanie Carinia.  Η Carinia ξεκινά με τον εντοπισμό του εκφοβιστή, τον οποίο περιγράφει ως «κλασικό gaslighter» που συχνά χρησιμοποιεί «ανοιχτή υποτίμηση». Eκφοβίζει, ενοχοποιεί και αποκρύπτει συνεχώς πράγματα.

Οι εκφοβιστές τείνουν να χρησιμοποιούν τη σιωπή ως όπλο, να εκρήγνυνται συχνά και να σας κοροϊδεύουν ανοιχτά με το πρόσχημα του «αστείου». Οι Glamour gaslighters είναι οι επόμενοι - ξεκινούν τη σχέση με την εικόνα ενός τέλειου συντρόφου και χρησιμοποιούν την πιεστική "αγάπη" ως τρόπο για να παρασύρουν τους ανθρώπους να αλλάξουν και να δημιουργήσουν μια τοξική και δύσκολη δυναμική σε οποιαδήποτε σχέση. Τέλος, η ψυχολόγος εντοπίζει τον "καλό" gaslighter, που ισχυρίζεται ότι πάντα «σας κάνει τη χάρη» ενώ σας σαμποτάρει και σας αποκαλεί αχάριστη όταν τον ξεμπροστιάζετε. Πέρα όμως από τις κατηγορίες της Stephanie Carinia ήρθε η ώρα να εντοπίσετε και τους παρακάτω...

Μετά είναι οι εγωκεντρικοί. Πολλοί τοξικοί άνθρωποι έχουν μια τάση για εγωκεντρισμό. Οτιδήποτε φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από αυτούς – και δεν σταματούν ποτέ. 

Μια άλλη κατηγορία φορά τους ανθρώπους που επιλέγουμε να διατηρήσουμε στη ζωή μας, ανεξάρτητα από την αδιαφορία τους. Όταν αγαπάμε/συμπαθούμε/φροντίζουμε έναν άλλον άνθρωπο και τα συναισθήματά μας δεν ανταποδίδονται από αυτό το πρόσωπο είναι κάτι εντελώς τοξικό που πονάει βαθιά.

Έπειτα είναι οι δηλητηριώδεις - Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά τοξικοί, επειδή η αρνητική ενέργεια είναι ισχυρή και διαπεραστική. Είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουμε αρνητική κατάσταση πνεύματος, με την παρουσία τέτοιων ανθρώπων. Πρέπει να φύγουμε μακριά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 1051 / position2: 1507
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb