THINK

H ιστορία της Leila De Lima που θέλησε να πολεμήσει τα καρτέλ και βρέθηκε στη φυλακή

Fake News και σeξισμός
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 26, 2023
H ιστορία της Leila De Lima που θέλησε να πολεμήσει τα καρτέλ και βρέθηκε στη φυλακή

Στις Φιλιππίνες, μια γερουσιαστής δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές, να βλέπει τον γιο της να αποφοιτά ή να βγει από το κελί της φυλακής. Το όνομά της είναι Leila De Lima και συνελήφθη πριν από πέντε χρόνια με πλαστές κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών, έχοντας κατήγορους... βαρόνους ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πραγματικό της "έγκλημα"; Απαίτησε τη διερεύνηση υποθέσεων για τον υποτιθέμενο πόλεμο των ναρκωτικών στη χώρα και την αδιαφορία (ή συνενοχή της αστυνομίας) που έκλεινε τα μάτια στη δράση των ναρκεμπόρων που σκότωναν χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Ενώ οι κατηγορίες για ναρκωτικά αποσύρθηκαν, αυτό που βοήθησε τον Πρόεδρο Rodrigo Duterte να εξασφαλίσει τη φυλάκιση της ήταν, από όλα τα πράγματα, ένα ποpνο βίντεο - που δεν ήταν καν δικό της.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια, αλλά η ανάμνηση της μισογυνιστικής εκστρατείας εναντίον της, τόσο στο Κογκρέσο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ανατριχιαστική. Σύμφωνα με την ίδια, το υποτιθέμενο βίντεο υποτίθεται ότι παρουσίαζε την ίδια και τον οδηγό της ο οποίος επίσης εμπλεκόταν σε παράνομα ναρκωτικά. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο, αλλά η δυσφήμιση είχε ήδη κάνει τη ζημιά που χρειάζονταν για να την καταστρέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η De Lima της οποίας το ιστορικό στο έργο της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αξιέπαινο, καταδικάστηκε ως «ανήθικη γυναίκα» και έγινε αντικείμενο δυσφήμισης, εξευτελισμού και ατελείωτης κοροϊδίας για μήνες στο Διαδίκτυο. 

Την ίδια χρονιά, η Svitlana Zalishchuk, μια Ουκρανή βουλευτής, είχε δώσει μια ομιλία στον ΟΗΕ σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στις γυναίκες. Σχεδόν αμέσως μετά, ένα στιγμιότυπο από ένα ψεύτικο tweet της Zalishchuk άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτό, υποτίθεται ότι υποσχέθηκε να τρέξει γυμνή στους δρόμους του Κιέβου σε περίπτωση που ο ουκρανικός στρατός χάσει μια βασική μάχη. Όπως και στη De Lima, οι ισχυρισμοί κούμπωσαν επίσης με ψεύτικες εικόνες και βίντεο.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πια πως η έμφυλη παραπληροφόρηση συνδυάζει τον παλιό σεξισμό με τη νέα τεχνολογία. Αυτός ο τύπος διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο χρησιμοποιεί ψεύτικες ειδήσεις για να δυσφημήσει τις γυναίκες και να τις απομακρύνει από δημόσιους χώρους, συχνά για να διατηρήσει τα υπάρχοντα πολιτικά δίκτυα και κάθε είδους συμφέροντα.

Με τη μορφή ψεύτικων ιστοριών, εικόνων και βίντεο, η έμφυλη παραπληροφόρηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την άνοδο του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι γυναίκες ηγέτες και ομάδες υπεράσπισης έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος, πολλά και περισσότερα μπορούν ακόμα να γίνουν τόσο από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και από τις κυβερνήσεις στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για την ίδια τη δημοκρατία. Η έμφυλη παραπληροφόρηση έχει σχεδιαστεί για να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings, «αναξιόπιστες, όχι έξυπνες ή πολύ συναισθηματικές για να κατέχουν αξιώματα ή να συμμετέχουν σε δημοκρατικές πολιτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 267 / position2: 919
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb