THINK

Η Sue Johanson δεν φοβήθηκε ποτέ, καμία ερώτηση, όσο kinky ή ταμπού κι αν ήταν

Η ζωή και η κληρονομιά της σeξουαλικής παιδαγωγού Sue Johanson
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 19, 2023
Η Sue Johanson δεν φοβήθηκε ποτέ, καμία ερώτηση, όσο kinky ή ταμπού κι αν ήταν

Δεν ξέρουμε ποιος σου έδωσε τις βασικές πληροφορίες για πράγματα όπως η περίοδος και το πώς γίνονται τα μωρά όταν ήσουν μικρότερη, αλλά κανείς δεν μίλησε για το σeξ όπως η Sue εκεί μακριά, στον Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ μπορεί να ήταν αρχικά ανησυχητικό να ακούς μια γιαγιά να μιλάει για πράγματα όπως το queefing, τα προφυλακτικά, τα τρίο και όλα τα άλλα που έχει το σeξ, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν ότι λίγοι ενήλικες θα ήταν τόσο ειλικρινείς όσο εκείνη. 

Κανένα θέμα δεν ήταν... πολύ ταμπού ή απαγορευμένη, καμία ερώτηση πολύ kinky, οι θεατές θα μπορούσαν να βασίζονται στη Sue για να τους δώσει ευθείες  απαντήσεις. Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ, το Sex With Sue, που διατίθεται επί του παρόντος στο StackTV, γιορτάζει τη ζωή και την κληρονομιά αυτού του πρωτοποριακού τιτάνα της σeξουαλικής συζήτησης - που μπορεί να φέρνει αμηχανία αλλά κάποτε, ήταν ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί κάποιος για τέτοια θέματα (άντε και κανένα περιοδικό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σκηνοθεσία της κινηματογραφίστριας Lisa Rideout, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τις απαρχές της Sue και εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η οπαδός του sexpert στον Καναδά. «Όπως εκατομμύρια Καναδοί, μεγάλωσα με το Sunday Night Sex Show και με τη Sue να είναι η μόνη ουσιαστική πηγή σeξουαλικής αγωγής μου». Η ίδια επικοινώνησε με την κόρη της Sue και με πολλή χαρά έμαθε πως η κόρη της έχει πολύ υλικό και πολλές συνεντεύξεις της μαμάς της! 

«Έτσι, όταν επέστρεψα σπίτι, αγόρασα μια βιντεοκάμερα και άρχισα να τραβάω βίντεο τη μαμά μου, να της κάνω ερωτήσεις και να κινηματογραφώ οικογενειακές περιστάσεις. Ήθελα να τη θυμούνται για όλα όσα έχει κάνει στη ζωή της».

Αυτό που η Sue, τώρα στα ενενήντα της, έχει κάνει στη ζωή της δεν μπορεί να μετρηθεί. Το 1972 η Sue βοήθησε στην ίδρυση της κλινικής ελέγχου γεννήσεων Don Mills στο Don Mills Collegiate, την πρώτη κλινική ελέγχου γεννήσεων του Καναδά μέσα σε ένα γυμνάσιο.

Η έμπνευση της έγινε όταν μια έφηβη φίλη μιας από τις κόρες της βρέθηκε να έχει ανάγκη από έκτρωση μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η Sue ήθελε να οπλίσει τους νέους με τις πληροφορίες και τα εργαλεία για να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις. «Ήταν πολύ τραυματικό για εκείνη», είχε αναφέρει η Sue σε μια παλαιότερη συνέντευξη, «και μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν θέλω τα παιδιά να το ξαναζήσουν αυτό».

Από εκεί, η Sue πήρε τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή, The Sunday Night Sex Show, στο Q107 του Τορόντο, όπου συζήτησε για όλα τα θέματα ταμπού στο πρώτο της επεισόδιο. Η εκπομπή τελικά βρήκε τον δρόμο της στην τηλεόραση.

Κανείς δεν μίλησε για το σeξ με τον τρόπο που έκανε η Sue. «Στο σχολείο, η έμφαση δόθηκε στο ασφαλές σeξ ή στην αναπαραγωγή. Η Sue μιλούσε για το πώς να έχετε μια ευχάριστη σeξουαλική ζωή, κάτι που ήταν πρωτοποριακό εκείνη την εποχή.

«Το έκανε με ένα μη επικριτικό τρόπο», εξηγεί η σκηνοθέτιδα. «Ξέρω ότι βοήθησε εκατομμύρια να κατανοήσουν το σeξ και να αισθανθούν πιο άνετα με τη σeξουαλικότητά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 270 / position2: 979
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb