ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία των γιορτών;

Για να κλείσεις όμορφα το 2022.
Γράφει η MATINA KONTOY
Δημοσίευση ΔΕΚ 15, 2022
Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία των γιορτών;
Photo by Lelia_Milaya at envato.com

Ο Δεκέμβριος, ο πιο λαμπερός, ο πιο γιορτινός, ο πιο ξεχωριστός μήνας του χρόνου. Είναι ο μήνας που οι πόλεις μεταμορφώνονται, στολίζονται και πλημμυρίζουν από φως με τα χιλιάδες λαμπιόνια που κοσμούν τους δρόμους. Γιατί όμως δεν συμμερίζεσαι αυτή τη χαρά και τον ενθουσιασμό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα, επειδή δεν νιώθεις την απόλυτη χαρά με την έλευση των γιορτών. Η μελαγχολία των Χριστουγέννων αφορά σε μια μερίδα ατόμων και αποτελεί μία κατάσταση περιστασιακής θλίψης όπου το άτομο τη βιώνει πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις γιορτές. Θυμίζει πολύ έντονα τη διαταραχή της κατάθλιψης, καθώς επηρεάζει τόσο το συναίσθημα, όσο και τη συμπεριφορά του ατόμου. Τα κύρια συναισθήματα που επικρατούν είναι μελαγχολία, ενοχές, μοναξιά, ευερεθιστότητα, άγχος για πιθανά οικογενειακά τραπέζια, κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Ειδικά φέτος αυτή η μελαγχολία είναι πιο έντονη, καθώς συνοδεύεται από απόσταση, φόβο, ανασφάλεια και πολλούς περιορισμούς.

Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες

Όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τους άλλους. Να θυμάσαι πάντα πως η εορταστική περίοδος ανήκει στη συνέχεια της πραγματικής ροής της καθημερινότητας και δεν είναι κάτι διαφορετικό που πρέπει υποχρεωτικά να νιώσεις συγκεκριμένα πράγματα, αν δεν σου βγαίνουν. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα τα καθορίζει. Πολλές φορές ακόμα και αν βιώνουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, αν κάτι μας λείπει, αυτό σίγουρα έχει να μας διδάξει κάτι, δίνοντάς μας ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή μας. Επομένως η θετική σκέψη θα μας βοηθήσει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κατανόησε τα συναισθήματά σου

Θα ήταν καλό να κατανοήσεις οποιοδήποτε θετικό αλλά και αρνητικό συναίσθημα βιώνεις αυτές τις μέρες και να το εκφράσεις στα πρόσωπα που αγαπάς, αλλά κυρίως να το παραδεχτείς στον εαυτό σου. Μην κρατάς τα συναισθήματα αυτά μέσα σου, μην πιέζεις τον εαυτό σου να γελάσει και μην καταπνίγεις το κλάμα σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να βιώσει τα όποια συναισθήματά του, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάτι το οποίο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μας ταλαιπωρεί, είναι θεμιτό να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας ή το όποιο άλλο συναίσθημά μας γι’ αυτό, άσχετα αν δεν εναρμονίζεται απολύτως με το τριγύρω γιορτινό κλίμα.

 

Μάθε να λες ‘‘όχι’’

Δεν χρειάζεται να δεχτείς όλες τις προσκλήσεις, ούτε να βγεις απαραίτητα από το καθημερινό σου πρόγραμμα. Μάθε να λες όχι και αφιέρωσε πραγματικό χρόνο μόνο στα άτομα που εσύ θέλεις και κυρίως μην παραλείπεις να φροντίσεις και να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Προσπάθησε να αποβάλεις την ιδεατή εικόνα που έχεις για τις γιορτές και επικεντρώσου στο να απολαύσεις τη στιγμή, με όσα έχεις και με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου και όχι εκείνους που θα ήθελες να είναι αλλά απουσιάζουν. Ακόμη και αν είσαι μόνη/ος, η εορταστική περίοδος ευνοεί τις νέες γνωριμίες και συναναστροφές, καθώς υπάρχει περισσότερος κόσμος σε κοινωνικές εκδηλώσεις. 

 

Μην ξεχνάς την άσκηση και την υγιεινή διατροφή

Ο υγιεινός, ισορροπημένος τρόπος ζωής προσφέρει και έναν ‘‘υγιεινό’’ θετικότερο τρόπο σκέψης. Σωστή διατροφή, άσκηση, ακόμα και περπάτημα στη φύση, κάποιο δημιουργικό χόμπι, πάντα βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης οι οποίες βοηθούν στην ευεξία και στην καλή διάθεση για να λάμψεις αυτά τα Χριστούγεννα!

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 742 / position2: 1315
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb