ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το θείο θηλυκό που σε κατευθύνει χωρίς να το ξέρεις

The Divine Feminine ένας όρος που παίζει παντού τώρα τελευταία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 15, 2022
Τι είναι το θείο θηλυκό που σε κατευθύνει χωρίς να το ξέρεις

Εχει μια σειρά από σύγχρονες εκδηλώσεις και μια μακρά θρησκευτική ιστορία παγκοσμίως - Το Θεϊκό Θηλυκό είναι η θηλυκή όψη της θεϊκής δύναμης που συνδέει και ενώνει τη Γη μαζί. Με άλλα λόγια, είναι η θεά που υπάρχει μέσα σε όλους μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θείο θηλυκό είναι η πνευματική έννοια ότι υπάρχει ένα θηλυκό αντίστοιχο στις πατριαρχικές και αντρικές λατρευτικές δομές που κυριαρχούν εδώ και πολύ καιρό στις οργανωμένες θρησκείες. Το θείο θηλυκό εκτείνεται πολύ πέρα από ένα σύστημα πεποιθήσεων και αντ' αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πνευματικός φακός για να εξισορροπήσει την προοπτική μας.

«Η ύπαρξη του θεϊκού θηλυκού υποδηλώνει ότι υπάρχουν συμπληρωματικές ενέργειες μέσα σε κάθε ον».

Δεν είναι τόσο απλό όσο «οι άνδρες και οι γυναίκες είναι αντίθετοι», όμως. Αυτό το δυαδικό έμφυλο είναι ένα διχαστικό και ψεύτικο εργαλείο, καθώς οι αποικιακές προσεγγίσεις στο φύλο έχουν υποτιμήσει συστηματικά το θηλυκό στα συστήματα ιθαγενών πεποιθήσεων και στις μητρογραμμικές κοινωνίες. Αντίθετα, η ύπαρξη του θεϊκού θηλυκού υποδηλώνει ότι υπάρχουν συμπληρωματικές ενέργειες σε κάθε ον, που αντιπροσωπεύονται από διάφορα σύμβολα και φιγούρες (που δεν χρειάζεται να προσδιορίζονται ως προς το φύλο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υποστήριζα ότι οι γενικές δημοφιλείς αναφορές στο «The Divine Feminine» υπάρχουν σήμερα μέσα σε ένα πλαίσιο εργασίας για την αποκατάσταση των αντιλήψεων μιας έμφυλης πνευματικής ανισορροπίας», λέει η Amy Hale, ανθρωπολόγος και λαογράφος που έχει γράψει εκτενώς για παγανιστικές και εσωτερικές πνευματικότητες.

«Φυσικά, αυτό που ονομάζουμε «The Divine Feminine» έχει μια σειρά από σύγχρονες εκδηλώσεις και μια μακρά θρησκευτική ιστορία παγκοσμίως. Οι θεές λατρεύονταν εκτενώς σε παλαιότερες πολυθεϊστικές θρησκείες και εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό σε ρωμαϊκά, ελληνικά, αφρικανικά και αιγυπτιακά πλαίσια. Στον Ινδουισμό, οι Θεές εξακολουθούν να λατρεύονται και ο Ταντρικός Βουδισμός και ο Ταντρικός Ινδουισμός έχουν και οι δύο ιδιαίτερη εστίαση στις γυναικείες θεότητες».

Η δρ. Hale σημειώνει ότι στις πατριαρχικές Αβρααμικές θρησκείες, όπως ο Καθολικισμός, το Θεϊκό Θηλυκό προτείνει μια γυναικεία συνιστώσα εντός της Τριάδας (μερικές αιρέσεις αναγνωρίζουν ακόμη και το Άγιο Πνεύμα ως θηλυκό). «Μερικοί βλέπουν τη λατρεία μιας Θεάς ως βοήθεια για την εξισορρόπηση των αρνητικών πολιτιστικών ζητημάτων που προκαλούνται από αιώνες έμφασης σε έναν αρσενικό Θεό», λέει η Χέιλ.

Ε και λοιπόν;

Δεν είναι τα μέρη του σώματος ή η αναπαραγωγική λειτουργία που οδηγεί στη θηλυκότητα, ούτε το αντίστροφο. Το να βασίζουμε την πνευματικότητά μας στο πώς διαμορφώνεται το σώμα μας είναι εγγενώς αποκλειστικό και περιοριστικό. Τα συστήματα που βασίζονται σε τέτοιες πεποιθήσεις αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη το ευρύ φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας που προσδίδει στην ισορροπία των κοινοτήτων μας. Αλλά αν το ιερό και θείο θηλυκό δεν έχει καμία σχέση με το φύλο, γιατί χρησιμοποιούμε έμφυλους όρους για να το εξηγήσουμε; Δεν χρειάζεται!

«Αν το ιερό θηλυκό δεν έχει καμία σχέση με το φύλο, γιατί χρησιμοποιούμε έμφυλους όρους για να το εξηγήσουμε; Δεν χρειάζεται!»

Το θηλυκό και το αρσενικό δεν είναι μοναδικές και αποσιωπημένες ενέργειες - αντίθετα, υπάρχουν σε ισορροπία. Για παράδειγμα, στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία, το Γιν και το Γιανγκ είναι μια ισορροπία μεταξύ δεκτικού και παραγωγικού, ενδοσκοπικού και εξωσκοπικού, θηλυκού και αρσενικού. Αλλά οι δύο ενέργειες εξαρτώνται η μία από την άλλη, σημειώστε πώς το σύμβολο δεν μπορεί να απομονωθεί κόβοντάς στο στη μέση. Τα ασπρόμαυρα σχήματα στροβιλίζονται μέσα και έξω το ένα από το άλλο σε αρμονία, αλλάζουν, ρέουν και αφήνουν χώρο για κάθε πιθανή εκδοχή ισορροπίας.

Το να αγκαλιάζουμε το θείο θηλυκό σημαίνει να εξετάζουμε τον εαυτό μας ειλικρινά και ολιστικά για να βρούμε την ισορροπία που λειτουργεί για εμάς

Εξετάστε τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίξαμε τη διχοτόμηση του ήλιου και της σελήνης - και πόσο αλληλένδετα και σημαντικά είναι και τα δύο για τις λειτουργίες και την κίνηση αυτού του πλανήτη. Εξετάστε τους τρόπους με τους οποίους η δεξιά και η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας συνεργάζονται αρμονικά (και παραδοσιακά, και αμφισβητούμενα, συνδέονται με τη δημιουργική και τη λογική πλευρά της προσωπικότητας αντίστοιχα).

Η γυναικεία ενέργεια συνδέεται με τη γονιμότητα, αλλά και πάλι, δε χρειάζεται να περιοριστεί στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Η ανάπτυξη, είτε είναι πνευματική, σωματική ή συναισθηματική, εξυμνεί τη θηλυκή ενέργεια στο ότι δίνουμε ζωή σε κάτι που δεν υπήρχε πριν.

Τα αρχέτυπα θηλυκότητας και γονιμότητας από όλο τον κόσμο και σε όλη την ιστορία είναι άφθονα και η εξερεύνηση του Θείου Θηλυκού λαμβάνει πολλές ιστορικές, ανθρωπολογικές, πνευματικές και πολιτιστικές μορφές.

Το Θεϊκό Θηλυκό είναι η θηλυκή όψη της θεϊκής δύναμης που συνδέει και ενώνει τη Γη μαζί. Με άλλα λόγια, είναι η θεά και η θεϊκή της ενέργεια που υπάρχει μέσα σε όλους μας.

Εδώ είναι μερικές Θεές, θεότητες και πνεύματα για τα οποία μπορούμε να μάθουμε περισσότερα καθώς καλλιεργούμε τον εαυτό μας - η Αφροδίτη, η Venus, η Οshun, η Durga και άλλες. Ψάξε πληροφορίες για αυτές, όπως και για άλλες, και αγκάλιασε το θεϊκό μέσα σου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
11 / position1: 354 / position2: 966
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb