ΕΞΟΔΟΣ

Νέα Σμύρνη: Η Γειτονιά με τις πολλές γαστρονομικές εκπλήξεις

Μια ακόμα γειτονιά της Αθήνας που αξίζει να μένεις αλλά και να βγαίνεις!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Νέα Σμύρνη: Η Γειτονιά με τις πολλές γαστρονομικές εκπλήξεις
@amigos.mexican

Έχει τον αέρα των Νοτίων Προαστίων, ενώ διατηρεί τα vibes του κέντρου και έχει επιλογές για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Είναι η γειτονιά που διαλέγουμε πολλές φορές να πάμε βόλτα για φαγητό, καφέ και ποτό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι επίσης μία συνοικία με ενδιαφέρουσα ιστορία και πορεία ανάπτυξης και ένα όνομα που φανερώνει τις μικρασιατικές επιρροές της. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, η περιοχή λεγόταν «Ανάλατος» λόγω ενός πηγαδιού με γλυκό νερό που υπήρχε εκεί! 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yiannis Alexandris (@alexandris.yiannis)

Μερικά ιστορικά στοιχεία για τη γειτονιά

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δημιουργήθηκε στο σημείο αυτό, ένας προσφυγικός οικισμός όπου έμεναν κάτοικοι από τα ιωνικά παράλια, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί αλλά και τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές. Πολλά στοιχεία εκτός από το όνομά της φέρουν την αναβίωση του μικρασιατικού στοιχείου, όπως τα ονόματα οδών, τα υπαίθρια γλυπτά και πολλές εκδηλώσεις του δήμου ως ένδειξη ενότητας του μικρασιατικού πολιτισμού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kate Nikol (@kate.nikol.photos)

Πώς εξελίχθηκε η Νέα Σμύρνη σε αυτό που βλέπουμε σήμερα;

Από το 1970 και μετά, οι Αθηναίοι συνειδητοποίησαν πως υπάρχει ένα προάστιο δίπλα στο κέντρο με αισθητά πιο «καθαρό» περιβάλλον. Έτσι, ο πληθυσμός της Νέας Σμύρνης διπλασιάστηκε και ό,τι ελεύθερος χώρος υπήρχε, οικοδομήθηκε. Ως εκ τούτου είναι πλέον μια γειτονιά πλούσια σε πράσινο στοιχείο, με διάφορα μαγαζιά, με συγκοινωνία και σήμα κατατεθέν την πλατεία της, η οποία είναι πόλος έλξης για πολλούς νέους και όχι μόνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleni Dapola tourist guide (@tourist_guide_athens_greece)

Είναι σημείο συνάντησης για βόλτες στην αγορά, για πρωινό και απογευματινό καφέ ή για φαγητό. Και το βράδυ η πλατεία βοά, η μουσική δυναμώνει και η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο!

Ειδικά όσον αφορά το φαγητό, τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει δυναμικά στη γαστρονομική σκηνή και εκπλήσσει συνεχώς τους foodies με τις νέες προσθήκες. Θα βρεις από παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και διεθνείς κουζίνες μέχρι street food για όλες τις ώρες. Αν θες να πάρεις μια γεύση από γαστρονομικές εκπλήξεις της Νέας Σμύρνης, παρακάτω θα δεις 6 αγαπημένα μαγαζιά για να διαλέξεις ποιο θα επισκεφθείς την επόμενη φορά.

Hoocut

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη hoocut (@hoocut)

Αν είσαι παιδί του κέντρου, σίγουρα γνωρίζεις ήδη το Hoocut, το οποίο αποφάσισε να συστηθεί και στην αγορά της Νέας Σμύρνης εδώ και αρκετό καιρό. Κι αν πιστεύεις ότι η Αθήνα έχει πήξει από σουβλατζίδικα, το Hoocut επαναπροσδιορίζει την έννοια «σουβλάκι» προσφέροντας εκλεπτυσμένο στιλ. Στην ευρύχωρη αίθουσά του σε περιμένει να απολαύσεις τις αφράτες πίτες του με λεπτοκομμένες φέτες κρέατος, βοδινού ή προβατίνας, ψητού χοιρινού, κοτόπουλου αλλά και μαύρου χοίρου ή τις vegan επιλογές: πίτα με καλαμάρι και ταραμοσαλάτα, ή πίτα με ντολμαδάκια, που είναι κάποια από τα αγαπημένα του κοινού.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο και αυτό γιατί η πεντάδα μαγείρων πίσω από το Hoocut, φροντίζει πάντα για την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών και την σωστή εξυπηρέτηση των ανθρώπων που τους τιμούν με την επίσκεψή τους στον αγαπημένο χώρο του Hoocut!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελ. Βενιζέλου 71, Νέα Σμύρνη

Amigos

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amigos Mexican Bar Restaurants (@amigos.mexican)

Ποτέ δε λείπει από τις γαστρονομικές λίστες το λαχταριστό μεξικάνικο φαγητό, αυτό που σε μεταφέρει απευθείας σε ρυθμούς λάτιν και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά του Μεξικού. Στην προκειμένη, αυτό θα στο προσφέρει το Amigos, ένας χώρος που σε γεμίζει με χρώματα και αρώματα μεξικάνικα. Η συνταγή είναι γνωστή: tacos για ορεκτικό, λαχταριστά burritos ή enchiladas για κυρίως και για επιδόρπιο churros με σοκολάτα. Αγαπημένα πιάτα ωστόσο είναι τα tacos με πικάντικο κοτόπουλο, οι fried quesadillas με κιμά, chimichanga και enchiladas με κοτόπουλο και το chocolate orange souffle.

Και όλοι έχουν να λένε για την smokey margarita αλλά και την κλασική που συνοδεύει άψογα όλες τις μεξικάνικες νοστιμιές. Το Amigos οργανώνει συχνά βραδιές με live μουσική για να λικνιστείς σε ρυθμούς salsa και να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες!

Μ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη

Σπόρος

Ένα αυθεντικό πολίτικο μαγαζί που ξυπνά μνήμες και διαδίδει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της Πόλης. Δε θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού αυτό το μεζεδοπωλείο, μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα εκεί, μιας και η Νέα Σμύρνη προέρχεται από μικρασιάτικες καταβολές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Myfoodie (@myfoodie01)

Το μαγαζί παίζει τζαζ, μυρίζει φρεσκοκομμένα λουλούδια και φρεσκοψημμένα μεζεδάκια και έχει στα τραπέζια στημένα όμορφα σερβίτσια και κολονάτα ποτήρια. Το ιδανικό γεύμα εκεί περιλαμβάνει ξεκίνημα με λακέρδα, γαύρο μαρινάτο, τσιροσαλάτα και ζεστή πατατόσουπα. Στη συνέχεια, είναι στο χέρι σου αν θα επιλέξεις νόστιμα κρεατικά ή φρέσκα θαλασσινά.

Θα βρεις σουτζουκάκια με πουρέ, καπνιστό χουνκιάρ, συκώτι σε μπουκίτσες, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ένα σωρό άλλες νοστιμιές που θα σε αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο! Αν προτιμάς θαλασσινά, θα βρεις μπακαλιάρο με σκορδαλιά, σουπιά κρασάτη με πουρέ από φάβα και αχνιστά μύδια σαγανάκι. Το επιδόρπιο: παραδοσιακό γλυκό καραμελωμένο κυδώνι χειροποίητο με αγάπη!

Δαμασκηνού 24, Νέα Σμύρνη

The Burger Joint

Πρόκειται για ένα μπεργκεράδικο υψηλών προδιαγραφών, ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα, που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των burgers. Το μαγαζί κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς και industrial στιλ. Προσφέρει ποιότητα, γεύση και απόλαυση μέσα από εξαιρετικές πρώτες ύλες και μοναδικές συνταγές προερχόμενες απευθείας από την Αμερική. Από εκεί έρχεται και το φημισμένο του Black Angus μπιφτέκι βοδινού που σπεύδουν όλοι να δοκιμάσουν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Burger Joint (@theburgerjoint)

Εκτός από αυτό, θερμούς υποστηρικτές έχει και το Umami: burger με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, truffle mayo και το original μπιφτέκι του Burger Joint. Μία νέα προσθήκη στο menu είναι τα Bombers -smash burgers σε wonder bread ψωμάκι- σε τέσσερις γεύσεις που ήδη αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Εκεί μπορείς να φας εξίσου καλή πίτσα και yummy ορεκτικά. Και φυσικά, αν είσαι vegan στον κατάλογο θα βρεις πολλές επιλογές που κολάζουν ακόμη και τους φανατικούς του κρέατος!  

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 93, Νέα Σμύρνη

Το Παλιό Κατώι

Είναι από αυτές τις οικογενειακές ταβέρνες που πήγαινες μικρός και έσκιζες το χάρτινο τραπεζομάντηλο, όταν βαριόσουν τις συζητήσεις των μεγάλων. Ένας χώρος που θυμίζει παλιό καπηλειό μέσα με ξύλινα βαρέλια και έξω είναι ακριβώς σαν την αυλη στο σπίτι της γιαγιάς με παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Με τη ζεστή του ατμόσφαιρα θα σου προσφέρει «σπιτικές» γεύσεις που θα σε γεμίσουν νοσταλγία. Σουξέ έχουν τα κρεατικά εκεί, η ποικιλία από ορεκτικά, οι φρέσκιες σαλάτες και οι λαχταριστοί μεζέδες. Ποντάρει στην άριστη ποιότητα και στα υψηλής ποιότητας προϊόντα από την Νάξο και την Άνδρο. Όλα αυτά φυσικά με τη συνοδεία κρασιού και τσίπουρου και μουσικές πλήρως ταιριασμένες με το χώρο και το περιβάλλον.

Μεταμορφώσεως 20 και Ευξείνου Πόντου, Νέα Σμύρνη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το παλιό Κατώι (@to_palio_katwi)

Στου Βαλέσα- Όλα στη Λαδόκολλα

Πίσω από το μαγαζί αυτό υπάρχει μία ιστορία ετών που ξεκίνησε το 1979 και με μικρά διαλείμματα  συνεχίζεται εώς σήμερα. Στόχος του είναι να προσφέρει καλή ποιότητα σε καλές τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να βγαίνει και να περνάει καλά χωρίς να σκέφτεται τα χρήματα. Ο χώρος μέσα θυμίζει χωριό, με το ξύλινο στοιχείο σε μπλε και κόκκινες αποχρώσεις να επικρατει. Στου Βαλέσα θα φας νόστιμα μπριζολάκια, χωριάτικα λουκάνικα, μπιφτέκια, κοντοσούβλι αλλά και ποικιλίες για πολλά άτομα. Και όλα θα είναι σερβιρισμένα στη λαδόκολλα! Θα βρεις επίσης δροσερές σαλάτες και μετρημένα ορεκτικά, όλα φρέσκα και μαγειρεμένα επιτόπου. Και για κλείσιμο θα βρεις παγωτό μηχανής ή ένα κομμάτι από το γλυκό της ημέρας.

Αγίας Σοφίας 91, Νέα Σμύρνη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aliki Kontidi (@alikiland)

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
20 / position1: 7217 / position2: 10420
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb