ΥΓΕΙΑ

Αυτό που αλλάζει στην περίοδό σου μετά τα 30 και ίσως να μην ήξερες

Ναι η ηλικία αλλάζει λίγο τα πράγματα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αυτό που αλλάζει στην περίοδό σου μετά τα 30 και ίσως να μην ήξερες
Photo by Cliff Booth: https://www.pexels.com/photo/white-napkin-with-flowers-6590856/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να μην θυμάστε ακριβώς πότε ξεκίνησε η περίοδός σας, αλλά πιθανότατα θα θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν να παρακολουθείτε τις πρώτες μέρες της περιόδου σας. Λογικά είχατε ασταθή κύκλο.

Τελικά, οι κύκλοι μας γίνονται πιο τακτικοί και σταθεροί μεγαλώνοντας. Μπορούμε να παρακολουθούμε πότε πρόκειται να έρθει και να έχουμε έτοιμα τα ταμπόν μας και τις εφαρμογές μας. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι η περίοδός σας μπορεί να γινει πιο επίπονη όσο μεγαλώνετε;

«Για ορισμένες γυναίκες, οι περίοδοι γίνονται πιο ωδυνηρές καθώς μεγαλώνουν, και αρχικά αυτό επηρεάζεται από το αν έχουν ωορρηξία κάθε μήνα», λέει η Dr Penelope Law, γυναικολόγος από το εμπορικό σήμα Luna Daily. «Είναι δύσκολο να πει κανείς τι είναι φυσιολογικό γιατί οι κύκλοι ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, αλλά οι περισσότερες μπορεί να περιμένουν ότι το φυσιολογικό είναι να διαρκεί για πέντε έως επτά ημέρες», λέει.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι η περίοδός τους αλλάζει ξανά γύρω στην ηλικία των 30 ετών, λέει η Dr Helen O'Neill, ιδρύτρια της μάρκας Hertility για τις ορμονικές δοκιμές στο σπίτι. «Μια αλλαγή στην περίοδό σας αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να συνδέεται με υποκείμενες παθήσεις αναπαραγωγικής υγείας όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση», λέει. Επίσης, έρευνα του 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπήρχε μια ισχυρή τάση προς αύξηση της απώλειας αίματος κατά την περίοδο με την πιο προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες άνω των 30 παρουσίασαν υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία (μεγαλύτερη από 200 ml απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους - η μέση απώλεια αίματος κατά την περίοδο είναι περίπου 33,8 ml σε άτομα ηλικίας 25 ετών, η οποία αυξάνεται κατά μέσο όρο στα 62,4 ml μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 458 / position2: 1407
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb