THINK

Επιτέλους η Ισπανία σκέφτεται λίγο παραπάνω τις γυναίκες με το νέο της νόμο

Νέες μεταρρυθμίσεις δείχνουν πως η άδεια λόγω πόνων περιόδου δεν είναι κάτι ανέφικτο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Επιτέλους η Ισπανία σκέφτεται λίγο παραπάνω τις γυναίκες με το νέο της νόμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει ένα νέο μέτρο την επόμενη εβδομάδα, επιτρέποντας στις γυναίκες εργαζόμενες τρεις ημέρες ανά μήνα άδεια μετ' αποδοχών λόγω πόνων περιόδου.

Σύμφωνα με τη νέα μεταρρύθμιση, τα σχολεία θα υποχρεωθούν επίσης να παρέχουν σερβιέτες για τα κορίτσια που τις χρειάζονται και ο φόρος θα αφαιρείται από τα ταμπόν που πωλούνται στα ισπανικά σούπερ μάρκετ. 

FIY: Έχεις προσέξει ποτέ ότι τα προϊόντα που απευθύνονται στις γυναίκες είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα αντρικά, όπως τα ξυραφάκια;

Η Ισπανία προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα άλλων χωρών που ήδη χορηγούν εμμηνορροϊκή άδεια, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Ζάμπια. Στις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κοινή παροχή άδειας η οποία επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη, αλλά για μια θεσπισμένη πολιτική.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pink.gr (@pinkgr.official)

Στην Ιαπωνία, μάλιστα, έχει θεσπιστεί σχετικός νόμος, από το 1947, με τη Νότια Κορέα να ακολουθεί το 2001, κι όμως δέχεται έντονη κριτική από τους άντρες που αντιμετωπίζουν την εν λόγω πολιτική ως διάκριση υπέρ του γυναικείου φύλου.

Αν υπoθέσουμε ότι μία γυναίκα έχει - κατά μέσο όρο - 500 περιόδους στη ζωή της, είναι σαφές πως ξοδεύει αρκετές χιλιάδες ευρώ στη ζωή της για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς και ανώδυνα τις... δύσκολες μέρες του μήνα.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα αντίθεσης στο νόμο αυτό, είναι και η άποψη πως τέτοιου είδους πολιτικές θα λειτουργήσουν ενδεχομένως ως εμπόδιο στη δυνατότητα εξέλιξης των γυναικών στο χώρο εργασίας - χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται κανείς άντρας πόσο επώδυνο, πόσο εξαντλητικό και εν τέλει μη παραγωγικό είναι να αναγκάζεσαι να εργάζεσαι ενώ το σώμα σου καταρρέει.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
3 / position1: 557 / position2: 3701
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb