ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το περπάτημα να σε κάνει πραγματικά πιο fit; Οι ειδικοί εξηγούν

Tο περπάτημα για μόλις 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Μπορεί το περπάτημα να σε κάνει πραγματικά πιο fit; Οι ειδικοί εξηγούν
Φωτογραφία από τον χρήστη Nathan Cowley στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμάστε όταν περνούσαμε ώρες περπατώντας άσκοπα γύρω από το πάρκο κατά τη διάρκεια του lockdown;

Τότε ήταν που πολλοί από εμάς συνειδητοποιήσαμε πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το περπάτημα για την ψυχική μας υγεία. Τώρα που επιστρέψαμε στα μαθήματα γυμναστικής και στο τρέξιμο, ή στο καθισιό ωστόσο, μπορεί να έχετε εγκαταλείψει την καθημερινή σας βόλτα φοβούμενοι ότι δεν είναι αρκετά ισχυρή για να σας κάνει να γυμνάζεστε - πως δεν κάνει και καμιά τρομερή διαφορά.

Αλλά κάνετε λάθος: το περπάτημα έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η καθημερινή βόλτα - είτε είναι από το μετρό στο γραφείο σας είτε γυρνώντας στο σπίτι περπατώντας το μεσημέρι - σίγουρα μετράει ως προπόνηση cardio.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη του περπατήματος, δεν θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Τείνουμε να εστιάζουμε περισσότερο στο τρέξιμο ή στο HIIT ως τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας και της αντοχής, επειδή ως τρόποι φαίνονται πιο σκληροπυρηνικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μία από τις κύριες λανθασμένες υποθέσεις που κάνουν οι άνθρωποι για το περπάτημα είναι ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν φυσική κατάσταση από αυτό», λέει η Joanna Hall, ιδρύτρια του Walk Active. «Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο προσιτές μορφές άσκησης για την πλειοψηφία των ανθρώπων και κατάλληλη για κάθε στάδιο ή φάση της ζωής».

Ο Kerry Dixon, ιδρυτής του The Athlete Method, συμφωνεί. «Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι αν δεν καταρρέεις μετά τη γυμναστική, δεν έκανες και πολλά!

Αυτό δεν ισχύει και δεν είναι πάντα ένας αληθινός δείκτης βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης», λέει. 

«Το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό που κάνετε πιο συχνά, οπότε αν είστε κάποιος που τρέχει συνεχώς, το περπάτημα πιθανότατα δε θα βελτιώσει την αντοχή σας, αλλά μπορεί να υποστηρίξει άλλα στοιχεία της φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής σας κατάστασης», λέει ο Dixon. 

Ο λόγος είναι ότι «όσο περισσότερο αυξάνεις τον καρδιακό σου ρυθμό και την αναπνοή μέσω της άσκησης, ακόμη και αν είναι μόνο ελαφρώς, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το σώμα σου σε αυτά τα πράγματα», εξηγεί ο Dixon.

«Το περπάτημα απαιτεί περισσότερο αίμα και οξυγόνο για να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα, ώστε οι μύες σας να μπορούν να κινούνται και όσο περισσότερο κινείστε, τόσο πιο δυνατά γίνονται αυτά τα όργανα».

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Heart Association διαπίστωσε ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη όσο το τρέξιμο. Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που κινούνταν στις ίδιες αποστάσεις –απλά σε διαφορετικές εντάσεις– για να διαπιστώσουν ότι δεν είναι καλύτερο να τρέχεις με γρήγορο ρυθμό 5k από το να το περπατάς με πιο ήπια ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους περιπατητές είχαν στην πραγματικότητα λιγότερο κίνδυνο υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης, ίσως επειδή είναι περισσότερο μια βιώσιμη δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 475 / position2: 1044
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb