ΤΑΞΙΔΙΑ

Πάσχα σε νησί: Αυτά τα νησιά έχουν τα πιο ωραία έθιμα

Επειδή στην Ελλάδα αγαπάμε να τηρούμε τα έθιμα!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Πάσχα σε νησί: Αυτά τα νησιά έχουν τα πιο ωραία έθιμα
Photo by Haris Philip / pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάσχα και νησί, πάνε μαζί. Τα ελληνικά νησιά προσφέρουν πολλά δρώμενα και εορτασμούς που αξίζει να ανακαλύψετε έναν προς έναν και να ζήσετε έστω και για μια φορά. Ακόμα και τελευταία στιγμή προλαβαίνετε να κλείσετε λίγες μέρες σε ένα από τα παρακάτω νησιά για τις ημέρες του Πάσχα. Θα είναι σίγουρα ένα από πιο ξεχωριστά δώρα που κάνατε στον εαυτό σας! 

Ας δούμε μαζί 5 ελληνικά νησιά και τα Πασχαλινά έθιμα που διατηρούν μέχρι και σήμερα:

Ύδρα

Το κοσμοπολίτικο και αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, φημίζεται για τα πασχαλινά του έθιμα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θάλασσα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hydra Island Greece (@hydra_greece)

Μ. Παρασκευή: Το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου που καταλήγει μέσα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στα Καμίνια. Σκοπός του εθίμου είναι να ευλογηθούν τα νερά και να ‘έχουν ήρεμες θάλασσες οι ναυτικοί και οι σφουγγαράδες. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα που από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Μ. Σάββατο: Την ώρα που θα ακούσετε το «Χριστός Ανέστη», στο λιμάνι της Ύδρας ο νυχτερινός ουρανός θα γεμίσει με χρώματα από τα πυροτεχνήματα. Την ίδια στιγμή τα πλοία που βρίσκονται εκεί αγκυροβολημένα ρίχνουν φωτοβολίδες και ηχούν τις σειρήνες τους, στέλνοντάς το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριακή του Πάσχα: Τα έθιμα ολοκληρώνονται με το γνωστό στους περισσότερους, κάψιμο του Ιούδα, που λαμβάνει χώρα στην προκυμαία του λιμανιού. Πρόκειται για ένα ομοίωμα που αποτελείται από εύφλεκτες ύλες, και ανατινάζεται προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Κέρκυρα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Discover Corfu (@discover_corfu)

x

Το πανέμορφο νησί του Ιονίου αποτελεί τον No1 κλασικό προορισμό για το Πάσχα και όχι άδικα, αφού διατηρεί πολλά και εντυπωσιακά έθιμα που κρατούν από το πρωί ως το βράδυ όλη τη Μ. βδομάδα. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

Μ. Πέμπτη: Στην Καθολική Μητρόπολη, ανάβουν 12 κεριά. Ο αριθμός των κεριών δεν είναι τυχαίος φυσικά, αφού για κάθε ένα από τα 12 ευαγγέλια που διαβάζονται, σβήνεται και ένα κερί.

Μ. Παρασκευή: Η περιφορά των Επιταφίων, παίρνει τη μορφή της ιεροτελεστίας. Οι επιτάφιοι βγαίνουν από τις εκκλησίες συγκεκριμένες ώρες με αυτόν της Μητροπόλεως, να είναι και ο πιο εντυπωσιακός. Στις 10:00 μ.μ. διασταυρώνονται όλοι μαζί στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία των φιλαρμονικών του νησιού και την χορωδία.

Μ. Σάββατο: Από τα χαράματα, στον ναό της Παναγίας των Ξένων, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τη Βίβλο, συνέβη και την ώρα της Ανάστασης του Χριστού. Στη συνέχεια, γίνεται και πάλι η περιφορά του Επιταφίου με τις φιλαρμονικές της πόλης να παίζουν για άλλη μια φορά πένθιμα εμβατήρια. Κατά τις 11 π.μ. γίνεται η α’ Ανάσταση με τον κόσμο να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, ώστε να δει το πιο δημοφιλές Πασχαλινό έθιμο του νησιού, που δεν είναι άλλο από το σπάσιμο της πήλινης στάμνας με νερό από τους ντόπιους στα μπαλκόνια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Discover Corfu (@discover_corfu)

Την ίδια ώρα οι φιλαρμονικές αλλάζουν ρεπερτόριο παίζοντας εύθυμες μελωδίες. Στη συνέχεια, έχουμε το έθιμο της Μαστέλλας όπου γίνεται στο χωριό Πίνια. Εκεί τοποθετείται ένα μεγάλο στολισμένο βαρέλι με νερό, όπου οι περαστικοί, πρέπει περνώντας να ρίξουν μέσα κέρματα. Την ώρα της Ανάστασης, οι ντόπιοι κυνηγούν να ρίξουν κάποιον στο νερό. Αυτός βγαίνοντας με τη σειρά του, καταβρέχει τους παραβρισκόμενους και την ορχήστρα, κρατώντας όμως όλα τα κέρματα που βρήκε στο βαρέλι (Μαστέλλα). Κατά την β’ Ανάσταση, φωταγωγείται το παλάτι στα βόρεια αλλά και το Αχίλλειον της Κέρκυρας μαζί με πλήθος από Πυροτεχνήματα.

Μύκονος

Μπορεί να είναι στο μυαλό των περισσότερων ως το απόλυτο νησί για night life, αλλά το νησί των ανέμων παραμένει top προορισμός και για το Πάσχα, διαθέτοντας έθιμα και παραδόσεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Visit Mykonos 🇬🇷 (@visit.mykonos)

Σάββατο του Λαζάρου: Οι κάτοικοι φτιάχνουν τα λαζαράκια. Πρόκειται για κουλουράκια με ανθρώπινη μορφή, που εμπεριέχουν ζάχαρη, σταφίδες και μοσχοκάρφια στη θέση των ματιών.

Μ. Βδομάδα: Οι ντόπιοι φτιάχνουν λαμπροκουλούρες σε όμορφα σχήματα τις οποίες διακοσμούν, με τι άλλο; Κόκκινα αυγά.

Μ. Παρασκευή: Οι γυναίκες του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας προς ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος της μητέρας του Χριστού. Σε όποια ενορία του νησιού κι αν βρεθείτε σίγουρα θα ακούσετε αυτό το μοιρολόι.

Κυριακή του Πάσχα: Τη γιορτινή αυτή μέρα, στήνονται υπαίθριες σούβλες με οβελίες στον πλατύ γιαλό και στην Άνω Μερά. Προς το απόγευμα, πραγματοποιείται και εδώ το έθιμο της καύσης του Ιούδα στην πλατεία της Χώρας, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Παράλληλα στήνεται μια κούνια που είναι όλη στολισμένη με πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης και περιμένει να λικνίσει πάνω της τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Πάτμος

Το νησί του Ιωάννη και της Αποκάλυψης, αναβιώνει το Πάσχα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, και δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη λίστα. Μια σειρά από θρησκευτικά και μοναστηριακά έθιμα σας περιμένει:

Μ. Πέμπτη: Κατά τις μεσημεριανές ώρες, μπροστά από το δημαρχείο, στην πλατεία Ξάνθου, τελείται το έθιμο του Nιπτήρα. Ένα δρώμενο που συμβαίνει μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την αναπαράσταση της σκηνής πριν το Μυστικό Δείπνο, όπου ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Συγκεκριμένα, λοιπόν στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό, στο οποίο συμμετέχουν 12 μοναχοί και κληρικοί υποδυόμενοι τους 12 Αποστόλους, ενώ ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει τον ρόλο του Χριστού. Η αναπαράσταση αυτή γίνεται με τον Hγούμενο να ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Πρόκειται για μία πομπή που ξεκινάει και καταλήγει στο Μοναστήρι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patmos island (@patmosisland)

Μ. Παρασκευή: Πραγματοποιείται η περιφορά των επιταφίων, ενώ τα σπίτια ραίνονται με το τοπικό ανθόνερο.

Κυριακή του Πάσχα: Ανήμερα, γίνεται η 2η Ανάσταση, στο Μοναστήρι όπου διαβάζουν σε επτά διαφορετικές γλώσσες το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο ενώ στο τέλος της λειτουργίας  μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς παραβρισκόμενους.

Κατά το απόγευμα, όλο το νησί μαζί με τους επισκέπτες, γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στην πλατεία της Σκάλας. Εκεί υπάρχει ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με πολλά γιορτινά εδέσματα, ενώ τον ρυθμό δίνει η νεολαία του νησιού με παραδοσιακούς χορούς και τοπικές ενδυμασίες.

Πάρος

Το γνωστό κυκλαδονήσι, διατηρεί το ενδιαφέρον των φανατικών του υποστηρικτών και το Πάσχα, με πλήθος εθίμων και εορτασμών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Best City Breaks (@bestcitybreaks)

Μ. Παρασκευή: Η γνωστή περιφορά του Επιταφίου, γίνεται με 15 στάσεις. Σε κάθε στάση  γίνεται αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Σκηνές όπως η είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, η προσευχή στο Όρος των Ελαιών, η μετάνοια της Μαρίας Μαγδαλήνής, του Μυστικό Δείπνο, ο Απαγχονισμός του Ιούδα και φυσικά η Σταύρωση. Τα δρώμενα αυτά, λαμβάνουν χώρα στα χωριά: Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Μ. Σάββατο: Ο νυχτερινό ουρανός της Πάρου φωτίζεται από πολύχρωμα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα-μέρα, πάνω από τους κυκλαδίτικους ανεμόμυλους.

Κυριακή του Πάσχα: Κι εδώ οι ντόπιοι στήνουν ένα ολοήμερο γλέντι με σούβλες και τοπικές ορχήστρες. Το απόγευμα της ίδια μέρας, στη Νάουσα, γίνεται και η Δεύτερη Ανάσταση με πλήθος κόσμου να ακολουθεί την περιφορά της εικόνας της Παναγίας μέχρι το λιμάνι, συνοδευόμενη από πυροτεχνήματα και βαρελώτα. Οι ντόπιοι μοιράζουν κεράσματα στους τουρίστες στο όνομα του «Πάσχα της Αγάπης», ενώ στον Πρόδρομο και στη Μάρπησσα, συναντάει κανείς το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
18 / position1: 560 / position2: 3242
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb