ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις που θα έχετε στην υγεία αν τρώτε μόνο μια φορά τη μέρα

Πως αντιδρά το σώμα στην ξαφνική έλλειψη τροφής;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Οι επιπτώσεις που θα έχετε στην υγεία αν τρώτε μόνο μια φορά τη μέρα
Φωτογραφία από τον χρήστη ANTONI SHKRABA στο Pexels

Το να τρώτε μία φορά στις 24 ώρες ακούγεται σαν μια αδύνατη αποστολή, ωστόσο πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Το OMAD (που σημαίνει «ένα γεύμα την ημέρα/one meal a day») είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας που πιστεύεται ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, δεν επιδιώκουν όλοι την απώλειας βάρους, αλλά μερικοί θέλουν απλώς να είναι πιο υγιείς ή να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για φαγητό. Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, βρήκαμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους αφού αλλάξουν δραστικά τη διατροφή τους.

Αυτή είναι η αντίδραση του σώματός σας στην ξαφνική έλλειψη τροφής.

Μπορεί να πάρετε βάρος

Σε περιπτώσεις έλλειψης τροφής, το σώμα σας ενεργοποιεί τη «λειτουργία λιμοκτονίας» και αποθηκεύει όλα τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα έχετε για αργότερα, όταν τα χρειάζεστε περισσότερο. Βασικά επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Επιπροσθέτως, η παραγωγή κορτιζόλης (μια ορμόνης του στρες) αυξάνεται και αυτό σας κάνει να αποθηκεύετε λίπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να γίνει ασταθές

Οι μεγάλες περίοδοι χωρίς φαγητό συνήθως οδηγούν σε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία (εξαιρετικά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) προκαλείται συχνά από τη νηστεία, ειδικά εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Αργότερα, μπορεί να υποφέρετε από μυϊκή ένταση που προκαλεί πονοκεφάλους.

Μπορεί να σας λείπουν θρεπτικά συστατικά

Ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να μην είναι σε θέση να σας παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμινών. Ως αποτέλεσμα, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε τις συνέπειες μιας ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, η απώλεια μαλλιών συχνά συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Εν τω μεταξύ, οι λευκές κηλίδες στα νύχια (λευκονυχία) συνήθως προκαλούνται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου και ασβεστίου.

Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να χειροτερέψει

Μεσημεριανά γεύματα στη δουλειά, οικογενειακές συγκεντρώσεις και γενέθλια, όλες αυτές οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα χαθούν επειδή περιορίζεστε σε ένα μόνο γεύμα. Κατά συνέπεια, η οικογένεια και οι φίλοι σας θα σας κάνουν κήρυγμα για τη σωστή διατροφή και αναπόφευκτα θα αμφισβητήσουν τη λογική σας. Εκτός από αυτό, θα γίνετε και πιο οξύθυμοι λόγω της πείνας.

Μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους

Οι «πονοκέφαλοι διαίτης» είναι αρκετά συνηθισμένοι σε όσους θέλουν να χάσουν αυτά τα περιττά κιλά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται. Εμφανίζονται για πολλούς λόγους, είτε οφείλονται σε μια περίοδο προσαρμογής, σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σε ανεπάρκεια μαγνησίου και σε πολλούς άλλους παράγοντες της έλλειψης καλής διατροφής.

Μπορεί να κρυώνετε πάντα

Η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα εκτρέπει τη ροή του αίματος προς την κατεύθυνση της αποθήκευσης λίπους. Με αυτόν τον τρόπο, αποθηκεύει ενέργεια και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σας παρέχει δύναμη και ευελιξία. Η χαμηλή ποσότητα θερμίδων σας κάνει να νιώθετε συνεχώς κρύο και πείνα.

Είναι πιο πιθανό να τρώτε ανθυγιεινά

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να απολαύσετε ανθυγιεινά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, επειδή ένα γεύμα την ημέρα δίνει μια λανθασμένη αίσθηση αξιοπιστίας. Είναι πιο πιθανό να τρώτε υπερβολικά και να επιλέξετε ανθυγιεινές επιλογές. Μετά από 24 ώρες πείνας, ένα μπολ με μπρόκολο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Μετά από ένα βαρύ γεύμα, μπορεί επίσης να αισθάνεστε νωθροί και χωρίς κίνητρο για εργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
14 / position1: 427 / position2: 840
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb