ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΟΠΟΤΕ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ :) ENTERTAINMENT

Harvey Ball, o άνθρωπος που ανακάλυψε την χαμογελαστή φατσούλα

Τo Smiley είναι πασίγνωστο σε κάθε μέρος της γης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Harvey Ball, o άνθρωπος που ανακάλυψε την χαμογελαστή φατσούλα
wikipedia

Ο άνθρωπος πίσω από το εμβληματικό λογότυπο smiley, που αξίζει εκατομμύρια, πληρώθηκε 45 $ για το αρχικό σχέδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Harvey Ross Ball προσλήφθηκε από μια ασφαλιστική εταιρεία το 1963 για να δημιουργήσει ένα εικονίδιο που ενισχύει το ηθικό για τους υπαλλήλους του, έφτιαξε ένα κιτρινόμαυρο χαμογελαστό πρόσωπο με ένα πλατύ χαμογελαστό χαμόγελο. Όλο αυτό θα γινόταν απλώς κονκάρδες για την εταιρεία. Πού να ήξερε πως θα αφήσει ιστορία!

Μετά από λίγο καιρό, κίτρινα χαμογελαστά πρόσωπα άρχισαν να εμφανίζονται παντού - σε ευχετήριες κάρτες και αυτοκόλλητα έως μπλουζάκια και μπρελόκ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αδερφοί Bernard και Murray Spain που είχαν την πασίγνωστη εταιρεία Hallmark υπέβαλαν αίτηση πατέντας για το Smiley. Τότε, η χαρούμενη φατσούλα άρχισε να τυπώνεται σε κούπες, μπλουζάκια, αυτοκόλλητα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. 

Πούλησαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια κονκάρδες με το χαμόγελο και αμέτρητα άλλα προϊόντα με το πρωτότυπο γραφικό του Ball. Ο στόχος τους ήταν να αποκτήσουν κέρδος ενώ προσπαθούσαν να κερδίσουν την αισιοδοξία της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1971, ο Γάλλος δημοσιογράφος Franklin Loufrani δημιούργησε την The Smiley Company, η οποία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ακόμα και η Walmart προσπάθησε να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του Smiley το 2006, αλλά έχασε την υπόθεση από την The Smiley Company, η οποία κατέχει τώρα τα δικαιώματα για σύμβολα smiley σε περισσότερες από 100 χώρες.

Photo: Wikimedia Commons [Public Domain]

To Smiley μπήκε σε κάθε σπίτι και συνείδηση αφού αυτή η φιγούρα της pop κουλτούρα στιγμάτισε τις δεκατίες του 80 και του 90! Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως και από την Rave και pop κοινότητα.

Όπως και να έχει το smiley αποτέλεσε έμπνευση για αυτό που ξέρουμε ως emoji στην εποχή του ίντερνετ, κάτι που φτιάχνουμε πατώντας την άνω και κάτω τελεία σε συνδυασμό με την παρένθεση που κλείνει (☺). 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smiley (@smiley)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
7 / position1: 587 / position2: 1144
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb